Twee nieuwe nominaties voor BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs! De jury van de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs heeft weer twee nominaties bekend gemaakt, voor de prijs die 4 september 2014 tijdens de opening van het Nederlands Theater Festival in Amsterdam wordt uitgereikt:

Davy Pieters voor The Truth About Kate, van Frascati Producties  

Lieke Benders voor Gluren, van Hoge Fronten  


Eerder werden al genomineerd:
Theatercollectief Schwalbe voor Schwalbe zoekt massa
(co-productie met Productiehuis Rotterdam en de Coproducers)

YoungGangsters voor The New Rambo Generation  

BERG&BOS voor Drive-in 
(co-productie met Bellevue Lunchtheater)    

Paul Knieriem voor Met mijn vader in bed (wegens omstandigheden) 
(Toneelschuur Producties / Magne van den Berg)      

De uiteindelijke winnaar krijgt een bedrag van 45.000 euro om een nieuwe voorstelling mee te maken, daarmee is deze prijs de grootste theaterprijs van Nederland. Tijdens het Nederlands Theater Festival 2015 gaat de nieuwe voorstelling van de winnaar in première, waarna een tournee volgt langs theaters in Nederland.    

lees verder >>
Foto: Schwalbe zoekt massa
Toneeljury nomineert kanshebbende voorstellingen voor officiële Juryselectie Ieder jaar selecteert de Nederlandse Toneeljury de tien beste theatervoorstellingen van het seizoen voor het Nederlands Theater Festival in september. Dit jaar nomineert de jury gedurende het seizoen voor het eerst voorstellingen die in aanmerking komen voor de Juryselectie. Uit deze Longlist van genomineerden worden de tien beste voorstellingen voor de uiteindelijke Juryselectie geselecteerd. De officiële Juryselectie wordt mei 2014 bekend gemaakt. Deze voorstellingen zijn vervolgens, indien mogelijk, te zien tijdens het Nederlands Theater Festival van 4 - 14 september 2014.  

De Longlist voor de Juryselectie van het Nederlands Theater Festival 2014 zijn:  

Who's afraid of Virginia Woolf - Toneelschuur Producties/Toneelgroep Oostpool (te zien t/m 23 april)

Hamlet vs Hamlet - Toneelgroep Amsterdam? (te zien t/m 13 juni)

Happy Days - Theaterproductiehuis Zeelandia? 

Poëten & Bandieten - Theatergroep De Warme Winkel

Welkom in het Bos - Mexicaanse Hond/Orkater (te zien t/m 5 april)

Hollandse Luchten I: Jeremia - Trouble Man/Frascati Producties (te zien t/m 5 april 2014) 

Schijn - Fahd Larhzaoui/Don Duyns/Floris van Delft/Nonprofit Kapitalist/Likeminds (nog te zien in juni)

Rood – NT Gent (tournee t/m 12 juni 2014)  

Met mijn vader in bed - Toneelschuur Producties/Paul Knieriem (te zien 15 april - 4 mei 2014)    

Vette Dinsdag – Wittenbols & Ligthert   

Lange dagreis naar de nacht – Toneelgroep Amsterdam /  
Achterkant – De Warme Winkel    

Fellini - Noord Nederlands Toneel

De ideale man - Nationale Toneel

Een Bebop Verhaal - Lars Doberman - Orkater/Nieuwkomers

Ontspoord - De Toneelmakerij In de komende maanden worden nog meer genomineerde voorstellingen bekend gemaakt. Juryvoorzitter Boris van der Ham maakt vervolgens eind mei de uiteindelijke Juryselectie voor het Nederlands Theaterfestival 2014 bekend.

Nominaties Gouden Krekels
Foto: Bowie Verschuuren

De eerste winnaars van de Zilveren Krekels zijn bekend gemaakt door de Jeugdtheaterjury. De Zilveren Krekels maken kans op de Gouden Krekel die op 14 september tijdens het Gala van het Nederlands Theater samen met de andere Toneelprijzen worden uitgereikt.  De Krekels zijn de Jeugdtheaterprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) voor de meest indrukwekkende podiumprestatie of productie. 

De eerste winnaars voor meest indrukwekkende jeugproductie zijn:
Tijl Uilenspiegel van Theater Sonnevanck

Hotel Perdu van Het Houten Huis,  Zebra Zebra van NTJong en BonteHond,

Niet huppelen! van Raaijmakers & Geerlings/STIP 

En Nastaran Razawi Khorasani wint een Zilveren Krekel voor haar rol in CASH van MAAS Theater en Dans
Boris van der Ham nieuwe voorzitter Nederlandse Toneeljury Boris van der Ham, voormalig Tweede Kamerlid voor D66, wordt de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Toneeljury. Hij volgt daarmee Arthur Japin op, die de afgelopen twee jaar juryvoorzitter was. De Nederlandse Toneeljury selecteert gedurende het theaterseizoen de tien beste toneelvoorstellingen die dan nog een keer worden geprogrammeerd tijdens het Nederlands Theater Festival in september. Ook nomineert deze vakjury theatermakers, acteurs en actrices voor de VSCD Toneelprijzen waaronder de Louis d’Or en Theo d’Or, die zondag 15 september werden uitgereikt op het Gala van het Nederlands Theater 2013. “Toneel is de oerbron van veel andere kunstvormen. Wat daar gebeurt of ontbreekt, werkt door in cabaret, in film en televisie. Dat is een van de vele redenen waarom we een rijk toneellandschap moeten koesteren. Het Nederlandse theater en toneel is ondanks alle bezuinigingen nog steeds van wereldniveau. Daar moeten we trots en voorzichtig op zijn. Als nieuwe juryvoorzitter van de Nederlandse Toneeljury wil ik graag meehelpen het Nederlands theater in de schijnwerpers te zetten”, aldus Boris van der Ham. Lees hier het volledige persbericht.
Sadettin Kirmiziyüz wint BNG Nieuwe Theatermakersprijs 2013 Sadettin Kirmiziyüz heeft met Avondland de BNG Nieuwe Theatermakersprijs 2013 gewonnen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 45 duizend euro, bestemd voor het maken van een nieuwe voorstelling. De uitreiking vond plaats tijdens de Dag van de Programmering van het Nederlands Theater Festival op 11 september in de Stadsschouwburg Amsterdam.
lees verder »
TF 4-14 september 2014 Het Nederlands Theater Festival toont jaarlijks in september de hoogtepunten van het afgelopen theaterseizoen. Naast de Officiële Juryselectie zijn ook diverse Publieksfavorieten te zien, de keuze van de Wijkjury, genomineerde voorstellingen voor de Zapp Theaterprijs, de Gouden Krekels, de Toneel Publieksprijs, de Vlaamse selectie en de Keuze van het Festival. Het festival sluit af met het Gala van het Nederlands Theater waar de  diverse Toneelprijzen uitgereikt worden. Naast de vele voorstellingen  is er een uitgebreid randprogramma. En TF gaat On Tour, met hoogtepunten van afgelopen seizoen in Utrecht, Groningen en Den Bosch! 
lees verder »
Facebook
Fotoserie Back Stage 2013 - Carla Kogelman Fotografe Carla Kogelman maakte tijdens TF 2013 (net als de afgelopen twee jaar) foto's van acteurs achter de schermen, vlak voordat ze het podium op gingen. Hiermee heeft ze haar bijzondere en prijswinnende serie "Back Stage" verder uitgebreid. Bekijk de foto's hier online. Onder meer Pierre Bokma, George van Houts, Sadettin Kirmiziyüz, Stefan de Walle en Tamar van den Dop zijn geportretteerd.
Een selectie van 17 portretten uit de "Back Stage" serie van 2011 en 2012 is gedurende het hele seizoen 2013-2014 te zien in Schouwburg Amstelveen.


[foto: Carla Kogelman]